U Puli je od 26. do 28. svibnja 2022. godine održana peta po redu Adriatic Maritime Law Conference (V. AMLC) na kojoj se okupilo preko 60 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Malte i Crne Gore.

Nakon zajedničkog otvaranja skupa od strane predsjednika triju društava za pomorsko pravo suorganizatora konferencije – Gordana Stankovića, Giorgia Berlingierija i Borisa Jermana, uvodni dio Konferencije bio je posvećen stotoj godišnjici rođenja Francesca Berlingierija.

S posebnim zadovoljstvom možemo istaći da je na V. AMLC-u sudjelovala Maja Markovčić Kostelac, izvršna direktorica Europske agencije za sigurnost mora (EMSA), kao i dvoje dopredsjednika Comite Maritime International – CMI – Ann Fenech i Petar Kragić.

U sklopu sedam panela, kroz dvadesetak izlaganja obrađen je cijeli niz aktualnih temama: pandemija COVID-19 i financijske potpore transportnom sektoru osmišljene i provedene u sklopu EU-a i država članica, odjek Brexita u odnosu na pomorsko i transportno pravo EU-a, utjecaj EU-a na daljnji razvoj pomorskog i transportnog prava, pravni aspekti novih digitalnih tehnologija u pomorskom prijevozu, prava putnika u pomorskom i transportnom pravu, te održivi razvoj i Green Deal u brodarskoj industriji – zaštita morskog okoliša u jadranskoj regiji.

Prilog o V. AMLC konferenciji i svečanoj Skupštini Hrvatskog društva za pomorsko pravo povodom 30. godišnjice njegova djelovanja, održanima u Puli od 26. do 28. svibnja 2022. godine, objavljen je u emisiji Pomorska večer Hrvatskog radija, 30. svibnja 2022. godine. Emisija je emitirana iz Dubrovnika. Reportažni prilog pripremila je Dorina Tikvicki, a urednica emisije je Božica Đurđević.

Prilog radio emisije dostupan je na poveznici.

Program AMLC V