Razvoj i unifikacija pomorskog prava, kao jedan od temeljnih ciljeva CMI-a i svih nacionalnih udruženja za pomorsko pravo, mogući su jedino kroz zajednički rad i suradnju čim većeg broja udruženja. Povezivanje i suradnja s drugim nacionalnim udrugama za pomorsko pravo posebno je važna na regionalnoj i subregionalnoj razini, odnosno s udrugama koje djeluju na području Sredozemnog, odnosno Jadranskog mora.

U tom smislu HDPP je, kroz zajedničke projekte, konferencije i seminare, godinama ostvarivalo iznimno dobru suradnju s nacionalnim društvima za pomorsko pravo iz Italije (Associazione Italiana di Diritto Marittimo) i Slovenije (Društvo za pomorsko pravo Slovenije).  Tijekom godina druženja na međunarodnim skupovima polako se razvijala ideja o formalizaciji te suradnje, što se realiziralo potpisivanjem Memoranduma o suglasnosti u Portorožu, 26. svibnja 2016. godine.

 

 

Suradnja će se ostvarivati kroz nekoliko točaka – najznačajnija je svakako zajednička odluka o redovitom organiziranju Adriatic Maritime Law Conference (AMLC), koja se konferencija od 2016. redovito održava upravo u suorganizaciji ova tri nacionalna društva za pomorsko pravo. Radovi sa ovih skupova objavljivani su u časopisima Il diritto marittimo i Pomorsko poredbeno pravo.

Drugi je cilj usmjeren na povezivanje s kolegama iz Crne Gore i Albanije, pa su na AMLC-ove redovito pozivani i znanstvenici i stručnjaci za pomorsko pravo iz ovih država.  Obje se države  potiče i pomaže u osnivanju nacionalnih organizacija za pomorsko pravo.

Konačno, kao jedan od ciljeva koji se želi postići je i suradnja s nacionalnim udruženjima za pomorsko pravo mediteranskih država.  Na posljednjoj ISCML konferenciji ova je ideja ponovno  istaknuta.

Memorandum